”Skolmaten är minst lika viktig”

,

Att vara ung och gå i skolan kräver mycket energi. Varje dag ska man sätta sig in i nya uppgifter. Man ska idrotta och kanske göra en del läxor på kvällarna. Och allt sker samtidigt som man växer. Inte så konstigt då att man behöver näringsriktig mat.

– Jag anser att maten är lika viktig som alla andra delar av skolan, säger Lena Wagenius, restaurangansvarig i Guteskolans kök.

Guteskolan grundades 2007 med fokus på utomhuspedagogik, läsning och – på god hälsa. Tanken var då att elever behöver få röra på sig och äta bra mat för att klara skolan med bra resultat. Den tanken blev en del av skolans hälsoprofil och den lever i högsta grad kvar än idag.

Inte minst i köket. Där gör Lena Wagenius, tillsammans med kollegorna Tina Widerström, Mia Enström och Maria Lyberg, en stor del av maten från grunden, med riktiga råvaror och ekologiskt så långt det går. På så sätt har de lyckats plocka bort E-ämnen, aspartam, glutamat och andra tillsatser från matbordet.

Produkterna de använder hittar de till stor del här hemma. Mjölet kommer från Labans Kvarn och brödet från Eskelunds hembageri. Dessutom köper de varor från Keges, Röcklingers Handelsträdgård och från Gotlandspecialisten.

– Vi tycker att så mycket som möjligt ska komma från Gotland och vara närproducerat. Och man vill ju gärna stödja andra gotlänningar och deras arbete.

Vad tycker du är roligast med jobbet?

– Det är att vi får stor förståelse från ledningen. De vill också servera bra och näringsriktig mat och det ger oss frihet i köket. Då blir det kul att jobba.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.