I höst får eleverna motion – varje dag

,

Högstadieeleverna på Guteskolan kommer till hösten att börja varje skoldag med ett träningspass. Motion är något som vetenskapen kan bekräfta att vi mår bra av och förhoppningsvis kan det stärka elevernas hälsa och skolresultat, säger skolans rektor Anna Engström

– Men hälsa innehåller flera perspektiv än motion så därför kommer vi också att bjuda 7-9 på frukost, varje morgon.

Varje vecka har eleverna ett schemalagt idrottspass på 2,5 timmar. Men från och med i höst kommer eleverna i årskurs 7-9 att få fyra extra ”pulspass” på 45 minuter. Det betyder att eleverna får börja varje morgon med en fysisk aktivitet.

En av anledningarna till den utökade motionstiden är att hjärnan fungerar bättre när man rör på sig. Forskning visar att fysisk aktivitet och rörelse ökar koncentrationen – och förhoppningsvis påverkar skolresultaten. Men det påverkar även kroppen på ett positivt sätt.

– Vi vill få eleverna att tycka det är roligt att röra på sig, och att känna att de mår bra och trivs med sin kropp, säger Anna Engström.

Satsningen ligger helt i linje med regeringens intentioner om att utöka antalet undervisningstimmar i ämnet idrott. Redan i augusti finns ett samarbete med Rackethallen och Friskis & Svettis men planen är att efterhand bjuda in idrottsföreningar från ön så att eleverna kan pröva på flera olika former av idrotter.

– Förhoppningen är att eleverna ska hitta en motionsform som passar just för dem.

Eleverna kommer varje terminstart att få fylla i en enkät. Den ska ligga till grund för en utvärdering i slutet av terminen för framtida förändringar och förbättringar.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.