Hur funkar yoga och blir man trött av ett ashtangapass? Den frågan ställde sig nog flera av Gutesskolans gymnasieelever då de tillsammans gick mot yogastudion Lila Shala på Lännaplan i Visby.

I tisdags var det friluftsdag för eleverna på gymnasiet. Runt tjugo stycken hade valt att testa yoga och väl på plats fick de följa instruktioner av yogaläraren Mariancila Kim. Det började med en framåtböjning, och plankan, kobran och vidare till nedåtgående hunden och tillbaka upp. Och så om igen. Och om igen.

Efter ett par så kallade solhälsningar och jobb med axlar och armar fick benen sig en omgång när de fortsatte med krigaren, också det en serie av ställningar som bygger upp musklerna i kroppen. Och inte sällan de svaga musklerna. Under en och en halv timme fick de lära sig en långsammare form av ashtanga vinyasa, med teknik hämtad från iyengartraditionen. Tekniker som enligt läraren går att applicera på all form av träning.

Dagen efter visade det sig att träningsvärken hade hittat fram till några av eleverna. En av dem var frisöreleven Moa Lindqvist, som går sista året.

– Jag hade lite svårt att slappna av och visste inte om jag gjorde rörelserna rätt, säger hon och skrattar.

– Men träningsvärk har jag fått så jag gjorde tydligen någonting rätt.

[alert color=”white”]

Intresserad av att börja yoga?

Yogaformen som vi testade på heter Ashtanga Vinyasa och har sitt ursprung i Mysore, Indien. Den består av flera yoga-positioner som utförs på ett flödande och sammanlänkat sätt med andningen som guide och stöd.

På Lilashala.se finns mer information.

[/alert]