Idag år det vårfrudagen och självklart serverades det våfflor till eleverna.

– De såg riktigt glada ut när de kom in och såg våffelståndet, säger Ola Söderdahl, som gräddade små hjärtformade våfflor till grundskoleeleverna.

Varma järn, en smet på ägg, smör och mjöl. Och vispad grädde med sylt. Ett enkelt recept som hållits likadant i generationer. En förlaga till våfflan fanns faktiskt redan på medeltiden, men då var det mest ett bröd som hade samma form.

Den moderna våfflan, som Ola och hans klasskompisar i restaurang- och livsmedelsettan bjöd på idag, kom till i slutet på 1800-talet. Då var det en riktig lyxefterrätt med ingredienser som lång ifrån alla hade tillgång till.

Namnet vårfrudagen är egentligen en omformning av jungfru Marie bebådelsedag, där ”vår fru” används istället för jungfru Marie. I folkmun ändrades sedan namnet än en gång, och då till våffeldagen.

Dela med dig av dina synpunkter!