Han skriver ett filmmanus på skoltid

Kevin Larsson Fagerquist

Kan man kombinera skolan och sitt fritidsintresse? Eller kanske slå ihop dem båda för en stund? Självklart kan man det menar Kevin Larsson Fogelqvist som har börjat skriva ett filmmanus på skoltid.

Det var i början på terminen som rektorn på Guteskolan introducerade gymnasiearbetet för treorna. När Kevin, som pluggar på samhällsvetenskapsprogrammet med medieinriktning, fick höra att arbetet handlade om att sammanfatta vad man lärt sig under åren på gymnasiet, och koppla det till vad man vill jobba med i framtiden, så fick han idén.

– Vi har skrivit synopser på medielektionerna och manus på svenskan. Och det är film jag vill jobba med så nu har jag fått chansen att pusha mig själv lite, säger han.

Intresset för film har han haft länge och för några veckor sedan ställde Kevin och en kompis upp i Moo Maraton. Det är en nationell tävling där filmskapare får 24 timmar på sig att göra en kortfilm. Deltagarna får vid startskottet ett antal förutsättningar som alla måste förhålla sig till.

– Där fanns många häftiga bidrag, med zombiesar och schyssta effekter. Vi satsade på en komedi och den verkade gå hem hos tittarna.

Med en andraplats är de nu ett av två bidrag som ska representera Gotland i den stora finalen i Stockholm i helgen. Med erfarenheter från det här och andra mindre filmprojekt vill han nu ta steget och göra en egen kortfilm. En film som är långt från komedigenren.

– Det är en ungdomsfilm om en tjej med stora drömmar, men ingen som stöttar henne. Mer än så vill jag inte avslöja.

Hur kom du på den idén?

– Den är baserad på en kompis liv. Han har ett drömyrke men har alltid fått höra att det inte går att få jobb i filmbranschen. Fast att det är det enda han vill.

Hur långt har du kommit i arbetet?

– Jag har slutet färdigt för mig, nu ska jag bara fylla på resten av manuset. Och så är synopsen klar och likaså en del av teamet.

Allt verkar gå smidigt än så länge!

– Hittills ja, men det blir svårare att hitta alla skådisar. Ungdomar känner jag många men inga äldre. Fast jag kollade lite extra på det under Noo Maraton-deltävlingen.

– Sedan gäller det ju att lägga upp ett bra tidsschema och hålla det.

Gymnasiearbetet pågår under hela tredje skolåret och eleverna måste få godkänt för att kunna läsa vidare på högskola och universitet. Enligt Kevin har feedbacken på arbetet hittills varit bra, och det gör honom ännu mer säker på sitt karriärval.

– Och det här med Noo Maraton har gjort att jag får mer stöttning hemifrån och från vänner. Så just nu kollar jag bara på olika filmskolor.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.