”De påminde om Kalle och chokladfabriken”

Idag åkte medieeleverna till Sweprod Graphics på studiebesök. Det är ett av Sveriges fem största tryckerier, de fick utnämningen årets gasellföretag på Gotland 2012 och i förra året besöktes de av Anna Kinberg Batra, moderaternas partiledare.

Så nyfikenheten var stor. Ägaren Henrik Svensson tog emot oss och tog med oss på en rundtur genom fabriken. Vid ett av stoppen fanns två robotar som var en del i framtagandet av bilmärken. Ni vet den där, ofta runda, blanka lilla detaljeen med bilmärkets logga som sitter framme i grillen på en bil.

Robotarna står på dygnet runt och ger en serie ljud ifrån sig. En ganska skön takt att lyssna till, och alltsammans framkallar alla möjliga minnen. Inte minst från gamla filmer.

– De var jättegulliga. De påminde om Kalle och Chokladfabriken, säger Maja Söderlund i 9:an.

Längre fram i fabriken fick vi se några gigantiska skrivare. Först screentrycket som kör på i en jädrans fart. Och sedan de digitala tryckmaskinerna där man kan trycka på nästan vad som helst. Även de trycker snabbt, och man förstår inte riktigt hur det går till. Och det är ju det som gör en nyfiken.

– Hela processen var intressant att följa och förstå, sa Viking Sortti i 9:an och hans parallellklasskompis höll med:

– Ja, det var häftigt att se flygplatsskyltarna som de tar fram till hela världens flygplatser, tyckte Elof Kjellberg Olofsson.

Besöket tog ungefär en timme och det var verkligen uppskattat.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.