På tisdagen fick åttorna besök av Tommy Wahlgren på sin svenskalektion. Klasserna jobbar just nu med dialekter och därför passade det så bra att Tommy, som är ordförande i Gutamålsgillet, kunde komma förbi och lära dem mer om gutamålet.

– Det var roligt för han är verkligen pro på det här med gutamål, säger Beata Molin som går i 8B.

Även om gutamålet är en dialekt som allt färre talar så betyder det inte att gutamålet inte följer med i utvecklingen. Idag kan man bland annat ladda ner en app om man vill få ord översatta till gutamål. Och nya ord läggs kontinuerligt till i ordboken.

– Ett nytt ord som vi fick lära oss är ordet ”webbredaktör”, som på gutamål heter ”garnredare”, säger läraren Malin Idén.

Ett annat ord som gick hem hos eleverna var ”smäcka”, som betyder ”hamburgare”.

Och så passade eleverna på att fråga Tommy om hans eget favoritord, som var ”ladingen” och betyder ”våren”.

Ett stort tack till Tommy Wahlgren för att du kom på besök.