Korv och surkål. Musik och dans. Det var ingredienser i gårdagens lektion när tyska-elever i åttan bjöd på Oktoberfest.

I början av oktober hålls den årliga festen i München, en fest som är känd i stora delar av världen. Ämnet dök också upp på en lektion härom veckan då eleverna pratade om tyska traditioner.

– Då ville eleverna att vi skulle ordna en själva och det tyckte jag såklart att vi skulle göra, säger läraren Malin Idén.

Först delades de in i olika arbetsgrupper; en matgrupp , en musikgrupp och en dekorgrupp. Gruppvis fick de ta reda på vad händer på en Oktoberfest; vad man äter, dricker, vad man lyssnar på och vad har man på sig. I steg två fick de bestämma vilken mat de skulle bjuda på, vilka som skulle spela i bandet och vilka låter de skulle lyssna på.

– Så de gjorde jobbet själva, och satte även ihop ett program som fanns på bordet till gästerna.

Oktoberfesten blev som ett möte i den tyska kulturen där även språket var i fokus.

– De fick lära sig att lära ut språk och vanliga fraser till de andra gästerna som inte läser tyska. De hade också förberett ett välkomsttal som gästerna fick lyssna på – både på tyska och på svenska.

Livebandet brände av några egna låtar och ur högtalarna hördes även tyska låtar.

Eleverna verkade nöjda med dagen, som avslutades med dans till några 80-talsdängor av Falco. Men även Malin är nöjd och nu skickar hon en passning till de andra språklärarna.

– Jag hoppas att man blir bjuden på någon spansk eller engelsk högtid här så småningom. Kanske lite afternoon tea?

Dela med dig av dina synpunkter!