Så ror du projektet iland

,

Mängder av projektarbeten går varje år åt skogen. En del faller på att medarbetarna blir ovänner, andra får inte ihop ekonomin eller så orkar man inte löpa linan hela vägen ut. Samtidigt finns det de som syr ihop projekt efter projekt och får det att verka så enkelt. Så vad är det då som krävs för att en idé ska bli mer än skiss på pappret?

På torsdagen fick Guteskolans gymnasium besök av tv-profilerna Jonathan Adrian och Henrik Swedborg. De hade bjudits in för att inspirera och hålla en föreläsning om projektledning.

– För oss började det med SOS Gute och en Oscarsgala som vi gjorde. Det var ett spex på Hamnplan men folk där såg det hela och undrade när vi skulle göra en riktig gala. Vi började spåna på en gala för utsatta barn och när vi väl bestämt oss använde vi vårat kändisskap för att media skulle skriva om det, sa Swedborg.

Sedan tv-serien sändes mellan 2008-2009 i Kanal 5 har de hunnit med att göra flera välgörenhetsgalor, startat Brand & Räddningsakademien AB med utbildning inom livräddning och ska nu börja jobba med Gotland Grand National.

Vidare berättade Swedborg att varje projekt innebär mycket slit, men kan i slutändan också betala sig på olika sätt. För honom själv var ett speciellt ögonblick när han och Jonathan besökte ett barnhem i Etiopien för att överlämna pengar som de samlat in.

– Vi hade fått höra flera av barnens svåra livshistorier och när man får en kram och ett leende från någon av dem, då vet man att det varit värt allt slit, sa Henrik. Det är helt fantastiskt.

De återkom flera gånger till vikten av att ha en bra utbildning att falla tillbaka på. Och att inte se hinder utan jobba vidare fast att andra inte tror på det du gör. Så länge man själv gör det.

Jonathan Adrian betonade också att det viktigaste är att hitta glädjen i varje projektdel, då blir man mer effektiv. Samtidigt kan man inte hela tiden jobba, sa han och påpekade att varje vecka måste ha en viss tid för avkoppling.

– På helgerna pratar vi bara som vänner, då är vi inte kollegor.

[alert color=”white”]
FYRA TIPS SOM HJÄLPER DIG I PROJEKTARBETET

Mål & Syfte. Skriv ner ett mål som är konkret och realistiskt. Formulera syftet som ”varför gör vi det här egentligen”.
Tidsperiod. Gör en tidsplan. Det är bra med lite press, då blir man mer effektiv och man lär sig att fokusera.
Arbetsfördelning. Gör en tydlig rollfördelning. Gör också avstämningar hela tiden för att kunna upptäcka problem på vägen.
Ha roligt! Hitta någon glad tanke med det du gör så blir du minst 50 procent effektivare.
[/alert]

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.