”Man måste ju provsmaka”

Alla program har sina fördelar. Men för tvåorna på restaurang- och livsmedelsprogrammet blir det kanske lite extra tydligt nu när kursen i ”choklad och konfektyr” körs igång.

– Det är roligt att baka, och att man får lära sig mer om choklad, säger eleven Reza Heidari.

Den här veckan har de jobbat med det första momentet i kursen – hantverket bakom blanka smarriga chokladpraliner. Då tyckte vi att det passade bra att göra ett besök. Dels för att göra ett litet oberoende smakprov, dels för att få lära oss lite branschhemligheter.

Johanna Hallbom, som också går RL13, berättar att den fina ytan blir till i en kylningsprocess på en marmorskiva där chokladen ”tempereras” från 50 till 30 grader. Det är alltså ett av tricken. Sedan måste man dessutom putsa formarna med bomull, säger klasskompisen Isabelle Eliasson, innan man häller i choklad och låter den stelna ett tag. Men inte helt, för det måste sparas små hål i pralinerna så att man kan fylla dem med smaker.

Idag hade de gjort fem olika smaker. Det var whiskey, kaffe, kanel, kola och pistage. När jag kom dit fanns en liten bricka med några kantstötta praliner som var till smakprov. Och det stora frågan som man funderar på är hur många de själva ätit innan lunch. Många, tänkte jag. Inte alls så många, sa de. Max tre-fyra stycken av de som var klara.

– Men sen måste man ju provsmaka när man bakar också, sa Johanna.

Vilka tycker ni är godast?

– Whiskey och kaffe, säger både Johanna och Isabelle.

– Jag tycker nog att kaffe och kola är de godaste, säger Reza.

Själv skulle jag nog säga att min favorit blev pistage. Pistage brukar vinna när jag får smaka. Men jag provar gärna igen. Och jag kan också tänka mig att komma tillbaka till en annan kurs.

Är du intresserad av att plugga på restaurang- och livsmedelsprogrammet, läs mer på den här länken.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.