Föreläsning: Jobba effektivt med projekt

,

Att börja jobba med ett projekt kan kännas tungt. En massa arbete framför sig, med personer som man kanske inte riktigt känner. Och dessutom ska det vara färdigt inom en viss tid. Trots det finns det personer som verkar trivas med att arbeta i projekt. Så då är frågan; hur gör dessa personer för att ett projekt ska bli så roligt och så effektivt som möjligt?

– Det handlar om att planera. Ju bättre förarbete du gör desto enklare blir vägen fram till målet, säger Marie Green från Riksantikvarieämbetet och tillägger:
– Och det målet måste vara tydligt, så att man inte glömmer saker på vägen.

Marie Green har jobbat som projektledare i ungefär tio år. Först på Ericsson när det fanns i Visby. Och numera på Riksantikvarieämbetet, en arbetsplats där det kan pågå över hundra projektarbeten samtidigt. Det låter mycket men Marie menar att det är en arbetsform med många fördelar. Det händer till och med att man gör projekt av vanligt jobb, säger hon.

– Ja, då får det lite mer uppmärksamhet under en viss tid. Uppgiften blir tydlig och tidsplanen gör det lättare att veta när något ska vara färdigt. Då kan man lägga mer kraft på det. Det är dessutom ett bra sätt på vilket man samlar kompetens.

I fredags besökte hon Guteskolan och föreläste om Riksantikvarieämbetets projektmodell för entreprenörseleverna. Det handlade bland annat om förstudier, planering, genomförande och avslutning. Och som en final fick eleverna se flera exempel på arbeten som inte riktigt gått som man tänkt sig.

– Det är jätteroligt att jobba med projekt. Men trots all planering måste man vara förberedd på att saker och ting kan gå fel.

[alert color=”white”]

Här är Maries tips för att få till ett bra projektarbete

  • Stäm av med styrgrupp ofta så inte egenintresse tar över
  • Håll koll på ekonomin
  • Skriv statusrapporter och mötesanteckningar så du kommer ihåg vad som sagt och gjorts när.
  • Se till att beslut är underskrivna – att rätt person fattar beslut
  • Informera om projektet
  • Lyssna av

[/alert]

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.