Från skolan till drömjobbet

Det går att skapa sin egen drömkarriär. Det är den förra Donner-/Guteeleven Pauliina Raitaniemi ett spirande bevis på. Från skolan i Klintehamn via plugg i Sundsvall och nu jobb för SVT. För henne handlar karriären om att ta ett beslut och i måndags gästföreläste hon på Gutegymnasiet.

– Jag bestämde mig under gymnasiet vad jag ville göra med mitt liv, och sedan använde jag skolan som en möjlighet att ta mig till mitt mål.

Det var på medieprogrammet i Klinte som Pauliinas egen dröm fick liv. Hon ville visa världen i bilder. Saker föll på plats och kurserna hon valde hade ett syfte. I somras tog hon sin examen i bildjournalistik på Mittuniversitetet i Sundsvall. Och hon mötte en bransch i kris. För bara ett knappt halvår senare sparkade tidningen Expressen samtliga fotografer och bildredaktörer. Och Expressen är bara en i raden av stora svenska mediehus som skurit ner på ordentligt på sin personalstyrka de senaste tiden. Så ser det ut.

Det gäller att inte tappa tron när jobbmarknaden blir mindre. Ska man överleva i mediebranschen idag gäller det att fungera som en mångsysslare. Att utveckla och utnyttja sina speciella kunskaper, menar hon.

– Jag kan ju finska så jag valde att han min praktik på SVT Uutiset. Det blev naturligt och det har också gjort att jag fått göra fler jobb där.

Idag är hon frilansare och egenföretagare med varierade arbetssysslor. Ena veckan kan det handla om att göra en affisch. Nästa vecka en hemsida. Men hon har också gjort reklamfilm och vid sidan av jobbet hinner hon med att göra en podcast om rollspel. Men bäst tycker hon om att göra tv-inslag.

– Det är roligt att vara med i hela processen. Att göra research till färdig produkt och dramaturgin som görs där emellan. Och sedan är det alltid trevligt att få se sina inslag sändas i tv när de är klara.

Vad har du mer för ”bästa tips” till eleverna?

– Skaffa sig en eller ett par förebilder. De ger inspiration och energi till vad man vill åstadkomma och strävar efter, både i livet och arbetslivet.

Hennes egen förebild är den kanadensiske fotografen David duChemein.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.