En vårkväll med afrikanska rytmer

Sofia Weimer skapar en afrikansk afton på Guteskolan. Foto: Peder Broberg/Guteskolan.

En fredag i slutet av april kommer Guteskolans matsal att förvandlas till en afrikansk hydda osande av kryddiga rätter och med heta rytmer från dansgolvet. Väggarna kommer att prydas med bilder på den stora kontinentens unika konst och arkitektur och ge besökaren en vidare upplevelse än det Afrika vi fått lära känna från nyhetsmedier och filmens värld.

– Du kommer att komma till en afrikansk miljö med härlig atmosfär. Och du kommer att känna dig mycket välkommen, säger Sofia Weimer som läser tredje året på Guteskolans samhällsvetenskapsprogram.

När Sofia Weimer, som kommer från Dalhem, skulle välja ämne till sitt projektarbete föll valet på det som hon gillar allra mest – mat och dans. Men för att inte göra det enkelt för sig sökte hon igenom världskartan och hittade den världsdel som hon visste minst om.

– Man vet ju en del om street, jazz och hiphop. Men om afrikansk dans vet jag inte lika mycket. I Europa dansar man ofta för att bli fit, medan man i afrikanska kulturer ofta dansar av andra anledningar. Det kan vara vid högtider, eller om det kommit en gäst så kan de bryta ut i dans av ren glädje.

Och kunskap är just tanken med hela arbetet, menar hon. Att hon ska lära sig så mycket hon bara kan om dessa kulturer. Och till toner av gitarr och trummor är förhoppningen att gästerna också ska göra det.

När vi träffar Sofia är det menyn hon sitter och jobbar med. Det är mycket som ska fixas så att hon blir klar till eventet i april. Därför har hon också lagt ut en del av jobbet på en klasskompis.

– Hon sköter jobbet med att sätta ihop ett bildspel åt mig. Jag kommer också att hyra in dansare och för att det ska gå ihop kommer man få betala en slant, säger 19-åringen och tillägger:

– Men allt överskott från kvällen kommer att gå direkt till SOS Barnbyar.

[alert color=”white”]AFRIKANSK AFTON

Vill du veta mer eller boka platser? Hör av dig till Sofia Weimer på 076-209 8157 eller maila till tjorven_star@hotmail.com.

Datum: Fredag 26 april
Plats: Guteskolans matsal
Pris: 200 kronor (då ingår mat, dryck och underhållning och överskottet går till SOS Barnbyar)[/alert]

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.