Läsk gjord på gotländska salmbär, personliga hörlurar med pärlor i kundens favoritfärger och ekologiska tvättsvampar som importeras från Grekland. Att det finns entreprenörsvilja bland de gotländska ungdomarna visade sig idag då Ung Företagsamhet arrangerade sin årliga mässa för kreativa gymnasieelever.

Sedan augusti 2012 har gymnasieeleverna i årskurs 3 stött och blött sina idéer, och på tisdagen var över 30 UF-företag på plats för att ställa ut sina produkter och tjänster på Visby Strand. Under dagen har en jury granskat idéerna och ikväll avslöjas de företag som vinner ett eller flera av de prestigefulla priserna.

Besökaren Elsa Ericsson, som pluggar andra året på Guteskolans hantverksprogram/frisör, hittade snabbt den produkt som hon gillade bäst.

– Jag gillar namnet Easy Tie, för det säger direkt vad det är, säger hon och pekar på en designad betongklump som sitter fastmonterad i väggen och tillägger:

– Du sätter ner foten på den när du ska knyta skorna. Det är en enkel idé och den är smart.

Easy Ties vd, Malin Gutemyr, menar att produkten inte bara är ett stöd i vardagen. Även hemmaklimatet blir bättre av deras innovation.

– Med den här lortar man inte ner allt man sätter fötterna på, och då blir mamma gladare, säger hon och skrattar.