Hur lär man hunden att vara lugn i olika miljöer, trots möten med andra hundar och fotgängare? Det var frågan som eleverna fick med sig till ”gutepasset” i onsdags – där de fick träna sina hundar i vardagslydnad.

Det var i onsdags som naturbruksettan gick till Galgberget för att träna hundarna i det så kallade ”gutepasset”. Det är en del av utbildningen som syftar till att ta hunden till olika miljöer och skapa rutiner på dessa platser.

Det kan bland annat handla om att hundarna får möta andra hundar. Eller att de får gå nära föraren utan att dra i kopplet. Andra moment är toppkommando, passivitet och tandvisning och genom att lära hunden vad den får och inte får göra, så kan du också möta de krav som samhället har på hunden och hundägaren.

Ja, det är mycket som ingår i det här passet, men så får hunden också på bästa sätt lära sig att lösa problem. Och vem vill inte ha en fungerande vardag där det är kul att ha hund?

Det här är också en dag då hundägaren får ytterligare tid att lära känna sin hund och utveckla relationen, och det är något som märks på eleverna.

– Dagarna med hundarna är de bästa, idag är vi på Galgberget och tränar eftersom den träning man gör måste generaliseras för att fungera i olika miljöer, säger Turast Myrsell.

– Hundar är inspirerande för att de krånglar inte som människor gör. Hundarna har mycket att lära oss, menar Celine Edvardsson.

Med på bilden är några elever ur Nb13.