Undersökning visar: Lärarna är det bästa med Guteskolan

I en opinionsundersökning om skolan och skolmiljön gjord av Lizette och Freja i klass SA11 visade det sig att eleverna tyckte att det bästa med Guteskolans gymnasium var lärarna. Tätt intill låg maten, längden på lektionerna, och cafévärdinnan Annika.
– Hon är ju en central person på skolan så det är jättekul,
säger Jerry Engström, VD och ägare på Guteskolan.

När eleverna på skolan fick frågan ”Vad tycker du om lärarna på skolan?” så svarade majoriteten (82%) att de var mycket bra. 18 % uppgav att de var ganska bra. Ingen svarade att de var ganska dåliga eller mycket dåliga. Även lärarnas tillgänglighet fick bra betyg, även om majoriteten (62%) svarade att den var ganska bra.

När det kom till frågan om maten var bra så tyckte 70 % av eleverna att den var ganska bra. Samtidigt tyckte 65% att variationen på maten var ganska bra. När det kom till utbudet i cafeterian så var det väldigt blandade åsikter, men majoriteten (37%) svarade ganska bra.

Något som var mycket bra enligt eleverna var renligheten på skolan. Majoriteten (46%) svarade att de tyckte den var mycket bra. 12% av eleverna svarade att den var ganska dålig.

Bra med blockläsning
På Guteskolan har man blockläsning och därför fick eleverna frågan om vad de tyckte om längden på lektionerna. Hela 62% svarade att de tyckte den var mycket bra. De övriga 38% svarade ganska bra. Men när de fick frågan om vad de tyckte om längden på rasterna, så låg majoriteten (50%) på ganska bra. Här svarade även 12% att de tyckte det var ganska dåligt.

Längre ner på frågepappret fick eleverna själva skriva vad de tyckte var bäst med Guteskolan, vad som var mindre bra och vad som fattas. När de fick frågan om vad som var bäst så svarade majoriteten (34%) att lärarna på skolan var det bästa. Resten av svaren låg jämt fördelade mellan maten, lektionerna, sammahållningen på skolan och Annika i cafeterian.

Att lärarna fick högt betyg överraskade inte Jerry Engström.

– Nej, det gjorde det egentligen inte. Det finns andra skolor där ägarna inte har någon skolbakgrund alls. Men vi som har startat Guteskolan är ju lärare i grunden. Så det känns riktigt roligt att våra lärare får högt betyg, för det är viktigt för oss, säger han och tillägger:

– När det gäller skolmaten får jag oftast höra att den inte är så god. Så det är kul att den ändå kom så högt, och att man uppskattar den.

När frågan kom till vad som var mindre bra på Guteskolan så hade 19% lämnat fältet helt tomt. Men bland de svar som kom in fanns åsikter om att specialmaten för allergiker och vegetarianer ibland upplevdes ”konstig”. Samt att informationen och kommunikationen om läxor och uppgifter kunde vara dålig ibland, och att man saknade aktiviteter att göra på rasterna.

Är det något ni tänker bättra på?

– Ja, jag försöker hela tiden att föra en dialog med elevrådet. Vi har ju fått tillbaka pingisbordet och köpt lite mer spel för att öka aktiviteterna.

– Specialkosten försöker vi diskutera med köket hela tiden. Där är det viktigt att eleverna själva är med och ger förslag på bra maträtter. Det gäller inte bara specialkosten utan även den vanliga skolmaten. Men självklart är det här något vi måste titta mer på.

När eleverna fick den sista frågan på vad som fattades på skolan hade 35% nämnt att de önskade sig mer att göra på rasterna, och många nämnde en gitarr bland önskemålen. Resten var fördelat mellan mer material (papper, pennvässare mm.) och mer information. Några enstaka nämnde också fler soffor.

Tänker ni försöka tillgodose elevernas önskemål?

– Vi har tillgodosett med skåp, för det frågade eleverna efter. När det gäller soffor så har vi inte så mycket mer plats som det ser ut nu på gymnasiet. Där har vi så mycket soffor som vi kan så det blir svårt platsmässigt. En gitarr finns på grundskolan så det skulle man även kunna ha en på gymnasiet. Så länge man inte stör elever som sitter och pluggar.

– När det gäller material är det ju trots allt eleverna som ska stå för det själva. Idag kan man köpa kollegieblock och pennor i kaffis. Men vi skulle se till att man även kan köpa stiftpennor.

Lizette Darvelid och Freja Grunditz

[alert color=”white”]
MISSA INTE

Här kan du se hela undersökningen.
[/alert]

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.