Studiebesök på Visbys finaste adress

,

På en av Visbys finaste platser, beläget vid kusten med utsikt över staden och hamnen, ligger Visbys reningsverk. Där tar de emot och renar 8000 m3 avloppsvatten – per dygn. Och tillsammans med vattnet kommer all möjlig bråte som man egentligen inte får spola ner, berättar Jocke Thylin som är driftstekniker.

Idag var vi på reningsverket på studiebesök. Det var klass 8A, läraren Lena Björkman och jag. Läser man om samhällets uppbyggnad så tycker jag att man ska se alla delar av samhället, sa Lena. Jag kan bara hålla med. Och ett besök kan ge både överraskningar och anekdoter. Hade vi inte åkt dit hade vi inte fått se luckorna med alla grejer som man inte får spola ner. Där de som jobbar på reningsverket kan hitta allt möjligt.

– Kondomer, små plastflaskor och tops är små saker i sammanhanget. Vi har hittat hela arbetskläder, och en kollega på en annan station fick en liten cykel i sin pumpstation, säger Jocke.

På sommaren är det vanligt att de hittar strumpbyxor i reningsverket. De har frågat några tjejer men ingen vet varför detta händer, och varför just på sommaren. Ibland händer det också att en klocka flyter förbi någonstans där nere. Eller en plånbok.

Vi fick också se alla bassänger med alla olika bakteriekulturer. Här blir vattnet renare och renare för varje bassäng. Kemikalierna tas bort, och organiskt material bryts ned. Och slammet tas om hand och blir till slut gödsel, för den som vill ha. En solig dag som denna bara måste man fundera lite på om det inte skulle gå att bada i bassängerna. Och i så fall vilken man helst inte vill ner i.

Helt klart en rolig dag som avslutades med frågan om det inte var så att man kanske skulle kunna flytta lite på reningsverket för att bygga något annat på platsen. För den fina utsikten, och närheten till havet.

– Vi har spekulerat lite här i vad det skulle kosta att flytta verket. Och det landar nog på en halv miljard och uppåt, sa Jocke.

Mmm.. Lucky guys!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.