På dagsutflykt till Kettelviken

Vem blev inte mållös förra året när Destination Gotland lanserade sin tävling som handlade om att upptäcka hela världen på en ö? Där fanns bilder från Gotland, som lika gärna kunde varit tagna på Afrikas savanner, klippiga kuster i Grekland eller vita stränder på Sardinien. 

Här på Guteskolans gymnasium blev bilderna ett samtalsämne mellan flera av lärarna, och snart blev också våra egna smultronställen avslöjade. En av platserna som dök upp var Kettelviken, längst ner på södra delen av ön. Vi pratade om att det kunde vara kul att åka dit.

Och i tisdags, dagen före skolavslutningen, tog vi oss på en bussresa söderut. Med oss hade vi eleverna från första och andra gymnasieklasserna. Och de hade inte en aning om vart vi skulle åka. Vädret var som om vi vore i mitten av juli, med gassande sol och en nästan molnfri himmel.

Ni som varit där vet känslan när man står vid stenmuseet i Kettelviken och går upp längs den branta väggen till Husryggs naturreservat. När man väl är uppe och vänder sig om. Eller hur det är att stå vid Hoburgsgubben, några hundra meter längre ner, och först tittar ut över den västra sidan av ön. Vattnet, den steniga kusten, höjden, luften. Och sedan vänder sig mot öster och ser ut över åkrarna och ner mot havet. Murarna som byggts upp längs den snirkliga smala vägen. Det vackra huset som ger en känsla av Frankrike, eller Italien.

Man tappar andan även vid tredje besöket, sa någon.

Dagen avslutades med ett besök på Naturum och den vackra prästgården i Vamlingbo.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.