Felix lagar mat på finkrog

Sedan 6 veckor tillbaka har 18-årige Felix Ahlin från Guteskolan Södra fått knega tillsammans med några riktigt duktiga kockar under sin praktik på Restaurang Jonas på Kungsholmen i Stockholm – ett ställe som drivs av Jonas Lundgren. Just det, han som vi lärt känna i TV4:s matlagningsprogram Kockarnas kamp.

När vi pratar i telefon med Felix, som går tredje året restaurang- och livsmedelsprogrammet, hörs det att han trivs på jobbet – och med atmosfären som bildas när man ena dagen får besök av ungdomar som jagar autografer av ägaren, och andra dagar när man får besök av Gymgrossisten som dyker upp för ett fotojobb.

– Oväntade saker avlöser varandra. Om två veckor kommer en annan känd kock hit och ska göra ett gästspel. Han sätter sin touch på menyn och jag kommer att hjälpa till med det som behövs, säger Felix.

Så här går det givetvis inte till på vilken restaurang som helst. Kändiskocken Jonas Lundgren har under många år lagat mat på finrestauranger i Kalifornien, Paris och i flera nordiska länder. Han är också en av få svenskar som tagit ett silver i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or i Lyon – ett inofficiellt VM för kockar. Idag driver han alltså en finkrog på hemmaplan, som går under hans eget namn, och som kammat hem betyg som ”Makalös matupplevelse” och ”Fem timmar i himlen”.

Och här har vi alltså Felix, som precis startat sin karriär. Han hade praktik på samma ställe förra våren och när den var färdig fick han en förfrågan om han ville komma tillbaka. Idag ansvarar han för såserna. Och på kvällarna hjälper han till med både förrätter och efterrätter. Och tempot lär man sig snabbt. Likaså språket.

– Det är en internationell krog. Personalen kommer från flera olika länder så i köket pratar vi bara bransch-engelska. Man får ställa om sig och lära sig vad alla kryddor heter och så.

Det låter som du har det bra! Du tar snart studenten, vad händer då?

– Det blir nog jobb här på fastlandet. Det finns inte så många ställen på Gotland som har öppet året runt. Men jag kommer nog ändå ner och jobbar säsong, säger Felix och tillägger:

– Men längre fram är väl drömmen att öppna eget.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.