Eleverna på barn- och fritidsprogrammet fick en idé. ”Varför inte ta och lära sig lite mer om segling? Vi är ju ändå ett fritidsprogram”. Samma dag tog de kontakt med Träibaten, som genast styrde upp ett möte och en dag på sjön.

Om man ska segla utanför den vackra gotländska kusten vill man göra det med stil. Och det var därför eleverna kontaktade Träibatn, som är en kulturförening där man älskar båtar. Men inte vilka båtar som helst – utan gamla allmogebåtar i trä.

Seglingsentusiasterna Lennart Magnusson, Lennart Backman, Peter Björkegren och Tage Nyman mötte eleverna en solig septemberdag i Västergarn. Därifrån gick de ombord på fyra allmogebåtar. Men innan de seglade mot Västergarns utholme, en obebodd ö och ett naturreservat utanför den västra kusten på Gotlands mitt, fick eleverna en säkerhetsgenomgång.

Resan över till ön tog cirka 60 minuter, och på vägen, i ena båten, passade Lennar Magnusson på att berätta lite historia. På frågan om varför de håller på med allmogebåtarna var svaret enkelt. ”Det är något speciellt med att få föra vidare arvet och kunskapen till andra generationer. Och segling ger verkligen en särskild känsla som inte alla får uppleva”. Något eleverna kunde hålla med om.