På torsdagen åkte eleverna i åttan till Stockholm. Först besökte de riksdagshuset och medverkade under ett antal debatter. Sedan gick de till Demokrativerkstaden för att själva känna på hur det är att vara politiker.

I riksdagshuset fick de se livedebatter mellan olika partiföreträdare. Bland annat diskuterades den dagsaktuella frågan om religiösa friskolor.

– Efter debatten vägrade en man ta en kvinna i hand. När hon från SD sträckte fram handen så låtsades mannen ta upp en penna från golvet istället för att hälsa, säger Beata Molin i 8B.

Senare gick eleverna till Demokrativerkstaden för att själva vara riksdagsledamöter. De blev indelade i olika partier och skulle försöka komma överens om två frågor inom svensk försvars- och utrikespolitik. Den ena frågan handlade om ifall Sverige skulle ha allmän värnplikt eller inte. Den andra frågan handlade om ifall Sverige skulle skicka soldater till Baltikum för att försöka hindra spridningen av ett dödligt virus (ett påhittat hot).

– Man gick in i rollen som en politiker och släppte sitt tonårsliv, säger Beata.

– Ja, vi fick vara politiker i en och en halv timme. Man fick en Ipad och det dök upp mail från en person som ställde frågor och man fick olika alternativ som man skulle diskutera i partiet. Sedan skulle vi försöka argumentera för vår ståndpunkt och övertyga de andra partierna, eller ändra vår egen inställning, säger Elin Stenreus, också i 8B.

I slutet av workshopen fick de se en film med konsekvenserna av deras val.

– Det bästa var att alla partier kom överens om att inte skicka några soldater till Baltikum, säger Elin.

– Vi ville hålla oss utanför det där. Bland annat för att Sverige är ett neutralt land och skickar vi dit soldater så kan vi trigga igång andra länder att lägga sig i, säger Elin om den ändå komplicerade frågan.

När det gäller frågan om värnplikten var skillnaden mellan partiblocken istället minimal.

– Det blev nästan fiftyfifty på den. Ställningen var 49,5 procent mot 50,5 procent till värnpliktens fördel, säger Elin.

– Nej! Det blev ingen yrkesmilitär. Vi tyckte till exempel att de får för dåligt betalt, säger Beata.