Som en del av Guteskolans Idrottsprofil får eleverna frukost serverat efter varje rörelsepass. Detta är ett koncept som känns bra, tycker Alexander och Jakob i nian. Dels såklart för att de får ha gympa varje dag – ”för vi gillar ju det” säger de. Men också för att frukosten ger dem chansen att “chilla och äta” ett tag.

– Man hinner komma igång innan skolarbetet börjar. Det tar nästan två timmar innan första lektionen kör igång, säger Jakob.

Frukosten består av en macka med grönsaker, ost och skinka, ägg och en smoothie och de tycker båda att den känns stadig.

– Det finns mat så det räcker, för tar det mjuka brödet slut så finns det alltid hårt kvar, säger Jakob (till vänster på andra bilden i bildspelet ovan).

– Och så är det bra med mentorstid samtidigt, det blir två flugor i en smäll. Men det hade varit gott med en kopp kaffe också, säger Alexander.

– Ja, i en perfekt värld hade det funnits kaffe också, säger Jakob.

Frukosten serveras kl. 09.10 – vilket passar bra just efter att man tränat, menar två tjejer i åttan.

– När man vaknar på morgonen så är man inte direkt sugen på att äta något alls. Men efter att man gympat så blir man hungrig och då äter man för att man vill och inte för att man ska, säger Emma som går i åttan.

– Håller med. På morgonen äter man inte för att man känner “gud vad gott det ska bli med frukost”. Utan man går upp, klär på sig och kastar i sig något på rutin. Mer för att det är så det ska vara och inte för att man är hungrig, säger Nora som går i Emmas parallellklass.

Här kan du läsa mer om vår idrottsprofil.

På tisdagen gick alla sjuor, åttor och nior ner till Gustavsvik för att umgås. I olika mixade lag fick de i uppgift att bygga skulpturer av sand och löst material som de hittade på stranden. 

På bilderna ovan ser du hur det gick till.

Årets fotbollsturnering spelades i gassande sol på Bingeby i Visby. I år fanns enbart lag från grundskolan och såklart ett lärarlag.

Efter att alla lag mötts stod det klart att lärarna och åttorna skulle mötas i finalen. En match som kördes enligt golden goal – där lärarna var de som satte matchens första, och enda mål. Så lärarna vann, i år igen =)

Du kan även se bilder från kubbturneringen som pågick samtidigt bredvid.

På torsdagen var det avslutning för 7-9 på Guteskolan. Eleverna fick börja dagen med en överraskning och innan det blev musik på utomhusscenen. 

Dagen började med samling i Blå hallen, där eleverna fick se filmen Gute – en parodi på Skam med lärarna på skolan.

Efter det blev det tårta innan alla samlades utanför för musikframföranden, tal (inte minst ett superfint tacktal av Nola Strandberg), stipendieutdelning, betyg och tårar.

När sjuorna och åttorna gick hem fortsatte niorna med en avslutningsmiddag tillsammans med lärarna.

Vi kommer att sakna er så otroligt mycket. //Lärarna och personalen.

Det var fullt ös med sång och dans på Slottsparkens sommarfest. Regn och sol avlöste varandra och bättrade på dramatiken i barnens skådespel.

Slottsparkens sommarfest startade med solsken och ett välkomnande av förskolechef Anna Engström. Efter det följde flera nummer av dans och skådespel från barnen.

Spiran var först ut med sin show som innehöll sång, dans och rörelse. Självklart kopplat till deras intresse och temaarbete som de haft under våren

Sedan framförde alla barn på Slottsparken härliga sommarsånger med teckenstöd. Det hela kompades på gitarr och publikens klappande skapade puls.

Avdelning Kronan framförde sin dramaföreställning som barnen författat. De hade själva valt sina roller och skapat rekvisita. Ett regnoväder drog snabbt genom Slottsparken vackra miljö för att övergå i solsken när det delades ut Planetskötare-bevis till alla barn på Kronan. Diplom och röda rosor delades också ut till de äldsta barnen som ska vidare till förskoleklass.

Sommarfesten avslutades med en gemensam picknick i parken innan familjerna välkomnades in till avdelningarna för vernissage.

Guteskolan F-6 spenderade torsdagsförmiddagen vid Hälsans Stig för det årliga Gutelöpet.

– Det var roligt, säger Siroun Grönhagen och Emma Florén i förskoleklass.

Vad var roligast?

– Springa varv, säger Emma

– Leka lekar, tycker Siroun.

Lima Sandgren och Ida Jensing, årskurs 1, sprang fyra varv runt banan.

– Det var en bra bana. Men det skulle varit mer bäckar och katter, säger Ida Jensing i årskurs 1.

Efter löprundan var det fri lek. Så småningom belönades de trötta eleverna med hamburgare.

– Det var supergott, tycker Idas klasskompis Lima Sandgren.

Innan eleverna gick tillbaka till skolan väntade lekar som sjätteklassarna anordnade.

– Det har varit en superdag, säger fritidspedagogen Daniel Britts.

Av: Niklas Weimer.

I torsdags åkte niorna till Stockholm och Naturhistoriska. De tittade på utställningar men först gick de på Cosmonova där de fick se en film och jorden och rymden.

– Det var coolt med tanke på salongen som är som en kupol. Man får sitta och vrida huvudet för att hänga med och se allt, säger Emilia Norragård.

– Ja, vi satt längst bak så man kunde se allt, säger klasskompisen Agnes Ringvall.

Efter filmen gick de runt och tittade på missbildade djur och andra konstiga saker, säger Emilia.

– Vi gick in i ett flumrum där man fick göra sitt eget moln.

– Ja, det var en stor behållare med en metallbricka och en gummiring. Vattenångan inuti bildade ett moln när man tryckte på ringen, fyller Agnes i.

Niorna åker varje år till Stockholm på studieresa.

Idag tittade in på utställningen ”Fake” nere på Fornsalen. Utställningen är gjord av elever som går andra året på estetiska programmet på Gutegymnasiet. 

Eleverna har inspirerats av diskussioner om vilka vi är i kontrast mot vad vi visar upp för andra, fabricerade fakta och nyheter i media och hur man kan skapa illusioner och manipulera andra.

Vill du också se utställningen? Den är uppe mellan de 15 maj och 12 juni 2017.

Det har varit klassbytardag på Broväg 8 idag så vi passade på att ha en utedag. Med bussar åkte vi till Västergarn. Det blev en härlig dag där vi umgicks och käkade hamburgare tillsammans.

Idag var Förskolan Vitlålen på besök för att kolla in den stora afrikanska jättesnäckan Elsa. På Förskolan Gute finns det totalt 21 snäckor, men det är Elsa som är störst. 

Under besöket var det barnen på Förskolan Gute som berättade om vad snäckorna äter, och hur man sköter om dem. Barnen från förskolan Vitkålen ställde massor av frågor och fick såklart känna på Elsa och de andra snäckorna. Och så fick de namnge några snäckor. Vilken dag!